HiHo – Hokkarit – Feenikslintuna tuhkasta

Ilmassa oli suurta urheilujuhlan tuntua, kun pelaajat astelivat Kopalle jo pimenevässä maaliskuisena perjantai-iltana. Aluksi huippuunsa virittyneen joukkueen valmistautumista vaikeutti Sähkötalon kellarin portaikkoon suoritettu miehinen oksennus, jonka haju kantautui kerhotiloihin asti. Tästähän eivät raavaat miehet hätkähtäneet, vaan se lisäsi vain raivoa, joka oli ehtinyt kummuta muutaman viimeisen ottelun karvaiden tappioiden seurauksena.

Hiki-Hockey lähti illan otteluun viiden ottelun tappioputki niskassaan. Ennen ottelua oli selvää, että kyseinen ottelu tulee olemaan todellinen vedenjakaja – viimeinen mahdollisuus kääntää syöksykierre takaisin nousukiitoon. Ennen ottelua ilmassa leijui pieni epäilys siitä, pystytäänkö ottelua pelaamaan lainkaan, sillä Sentterin Zambonilla oli jonkinlaisia toimintavaikeuksia. Kiitos kuitenkin osaavan ja ammattitaitoisen hallihenkilökunnan, Zamboni saatiin jälleen täyteen toimintakuntoon. Perinteiseen malliin joukkueen keskittymistä haittasi myös myöhäinen kopin vapautuminen, joka tapahtui vasta vajaa tunti ennen peliä.

Otteluun lähdettiin täydellä kokoonpanolla vastustajan kolmeatoista kenttäpelaajaa vastaan. Vaikkei valmistautuminen ollut (taaskaan) täydellinen, HiHo näytti jälleen runsaslukuiselle katsomolle osoituksen raudanlujasta henkisestä puolestaan. Huhujen mukaan katsojia oli tullut paikalle niinkin pohjoisilta leveyksiltä kuin Jyväskylästä.

1. Erä

Ensimmäinen erä lähti ryminällä käyntiin, kun HiHo pakotti Hokkarit ottamaan rangaistuksen jo vajaan kahden minuutin pelin jälkeen. HiHon viime aikoina kyseenalaisesti toiminut ylivoima puhui välittömästi kuitenkin karua kieltään Heikki ”Isähahmo” Hukkasen niitatessa kiekon reppuun Joonas ”Heini” Heinikkalan ja Juuso ”Oili” Olanterän esityöstä. Hokkarit kampesi kuitenkin väkisin tasoihin Heikki ”Kendo-Vajari” Vaajasaaren rangaistuksen aikana. Tauolle lähdettiin kuitenkin HiHon johdossa, kun Anssi ”Vastaava talkoomestari” Juntunen hassutteli kiekon Heinin ja Joose ”Tohtori” Kreutzerin syötöistä. Vaikka ensimmäisessä erässä ”syljettiinkin” kolme maalia, oli peli kuitenkin vielä hieman tuntuman hakemista ja tunnelman aistimista.

2. Erä

Toinen erä olikin täysin HiHon myllytystä, ja reilun minuutin pelin jälkeen Jussi ”Kandi” Uitto pääsi rääpäisemään kiekon reppuun ohi voimattoman Hokkari-maalivahdin. Liekö Kandidaatin työn palauttaminen saanut miehen vöyhöttämään kuusitoistavuotiaan lailla muuallakin kuin keskustan kuppiloissa? Puolitoista minuuttia edellisestä Hokkarit nousi jälleen maalin päähän kaventaen tilanteeksi 3-2. Eipä ehtinyt siinä Hokkarit kauaa hekumoida kavennuksellaan kun Juuso ”Moottoriöljy” Olanterä antoi vastustajalle iskun vasten kasvoja siirtämällä HiHon 4-2 johtoon. Seuraavat seitsemän minuuttia olivat pelissä pientä hiljaiseloa, aivan kuin olisi odotettu jotain maagista tapahtuvan. Ja näin olikin, sillä kansa sai makeaa mahan täydeltä Heikki ”Ukkomies” Lappalaisen räjäyttäessä katsomon korviahuumaavaan kirkunaan uran ensimmäisellä HiHo-maalillaan. Sanoinkuvaamaton viivalaukaus painui vastustamattomasti vastustajan maalivahdin ohi lähes valonnopeudella. Tämä nostalginen maali nosti HiHon 5-2 johtoon. Seuraavaksi HiHo otti kiintiö 5-3 alivoiman, kun hyökkääjädebyyttinsä tehnyt Tomi ”Skrode” Heikkinen ja Matti ”Ripa” Tinkanen lähtivät istunnolle heitettyään kiekon omalta alueelta laidan yli. Tästä kuitenkin selvittiin kunnialla ja muutama sekunti Ripan jäähyn loputtua Sakari ”Hikipuku” Nurmi luikerteli voideltuna vastustajan puolustajat sekaisin ja siirsi kiekon reppuun huikean yksilösuorituksen seurauksena HiHon johtonumeroiksi 6-2. Vajaa minuutti ehti kulua ja Joonas ”Heini” Heinikkala heilutti verkkoa jo seitsemättä kertaa. Tämän jälkeen Hokkari-pelaajan rynniessä HiHon maalille hänet torpattiin tylysti kumoon sillä seurauksella, että jäähän tuli puoli metriä pitkä betoniin asti ulottuva railo. Erä päätettiin siihen ja aloitettiin jäänhoitotauko. Liekö syynä ollut tyylikäs sininen kastelukannu, Fiskarsin lumilapio vai Zamboni siihen, että jää saatiin kuntoon tilanteeseen nähden todella ripeästi.

3. Erä

Tauon jälkeen Hokkarit vaihtoi maalivahtia, ja se toikin hieman ryhtiä joukkueen peliin. ”Oili” Olanterä rikkoi kuitenkin myös toisen maalivahdin kuparisen siirtäen HiHon jo turvallisen tuntuiseen 8-2. HiHon päästessä 5-3 ylivoimalle tapahtuikin hihomainen nukahdus, kun vastustaja pääsi yksin läpi kaventaen ottelun tilanteeseen 8-3. Tämän jälkeen ei enää maaleja nähty, mutta viisi minuuttia ennen loppua Hokkareiden kapteeni sai 10 minuutin käytösrangaistuksen kysyttyään tuomarilta syytä joukkuetoverinsa kaksiminuuttiseen.  Loput pelistä kuluikin pelaillessa viimeiset minuutit pois. Pitkästä aikaa HiHo oli palannut taas voittojen tielle!

Yhteenveto

HiHo klaarasi tärkeän voiton näytöstyyliin saaden tärkeitä pisteitä sarjataulukkoa silmällä pitäen. Ottelu oli melko suvereenia HiHon hallintaa eikä vastustajalle jätetty pienintäkään mahdollisuutta. Alun pienistä ongelmista huolimatta HiHo osoitti jälleen henkisen kanttinsa kampeamalla tärkeämpääkin tärkeämmän voiton Hokkareista. Pelin jälkeen kopissa olikin havaittavissa vapautunutta riemua. Nytkö ketsuppipullon korkki aukesi sitten todenteolla? Sen vain aika näyttää (eli tässä tapauksessa sunnuntai). Nyt HiHolla onkin aikaa nauttia voitosta seuraavan päivän talkoisiin asti, jossa jälleen puurretaan hampaat irvessä. Ottelu oli kokonaisuudessaan todellinen sankaritarina, pitkän väkinäisen palkitsemattoman taistelun tulos, jonka kohokohtana HiHo nousi tuhkasta uljaasti kuin Feenikslintu kohti taivaanrantaa ja seuraavia onnistumisia.

Ottelutapahtumat

Kakkoskenttä: Heinikkala (1+2) – Kreutzer (0+3) – Olanterä (2+3)

Jussi Niemi – vahvaa peruspeliä koko 60 minuuttia

Matti Tinkanen – Vain yksi jäähy, ja ennen kaikkea HiHonmuotoinen sydän

Sentterin jää – Kyllä jäähallin jään tulee olla paksumpi kuin 3 cm

HiHolle valitettavan tuttu ylivoimalla päästetty maali

Tuomarin antama 10 minuuttinen – ompi hieman kohtuutonta antaa 10 minuuttia kysymisestä

Kokoonpano

Nurmi – Virtanen – Juntunen
Heinikkala – Kreutzer – Olanterä
Hyvärinen – Rannila – Rinta-Jaskari
H. Mäkelä – Vaajasaari – Heikkinen

Tinkanen – Himanen
Uitto – Hukkanen
Lappalainen – Väliaho

Niemi

HiHo – Hokkarit – Feenikslintuna tuhkasta
Siirry sivun alkuun